mart smeets

Mart, tijd om te gaan…

Als je jarenlang de nummer één geweest bent dan is het altijd moeilijk om te stoppen. Je denkt nog wel wat jaartjes mee te kunnen terwijl de halve wereld om je heen roept dat het nu toch echt de hoogste tijd is.

Het sublieme optreden van wat eens Dé Mart was lijkt nu een beetje op de ontkennningsfase. De fase die een bejaarde kan hebben als de wijkverpleegster hem er op wijst dat de incontinentie luiers toch echt voor zijn eigen bestwil zijn, dat de buitenwereld niet blind is en het echt wel opvalt dat er overal urine-vlekken in zijn broek zitten… al was het alleen maar omdat het stinkt!

Zelfverheerlijking en ego strelen

Daar waar presenteren voor veel mensen van de NOS eigenlijk niet meer is dan een reclame voor zichzelf (zie bijvoorbeeld Jack van Gelder en een Twan Huys en Marielle Tweebeeke) is er vrijwel niemand bij de publieke omroep die het zelfverheerlijken en ego strelen tot in de finesse beheerst als Smeets.

Niet de sport is het onderwerp, HIJ is het onderwerp, MART is het leidend voorwerp, SMEETS is de gouden medaille en het wereldrecord in elke uitzending. Althans dat denkt hij zelf, zonder Smeets geen sport, het stoppen van dé Mart heeft als gevolg dat de NOS wel op kan doeken… volgens Smeets zelf dan… HIJ is sport!

Kennis van politiek op hoog niveau

Maar daar stopt het niet, nee de Mart heeft meer in zijn mars. Hij denkt zelfs aan een politieke carrière. Hij zal Den Haag wel even vertellen hoeveel subsidie er moet naar de sport. Dat het toch vooral belachelijk is er gekort gaat worden op studiebeurzen voor studenten (en dus aanstormende atleten) en dat dit subiet dient te stoppen.

Hoe haalt de regering (die miljarden moet bezuinigen) het in hun botte harses om de sport zo hard aan te pakken?!

Nou Mart hoe haal jij het in je hoofd om te beweren dat de sport niet goed gaat in Nederland?! Ben je bang dat de NOS minder sport gaat doen? Is het normaal dat vrijwel de hele zomer bijna 8 uur per dag er alleen maar koppen van jou en je collega’s te zien zijn omdat jullie te zo belangrijk vinden dat er sport is?

De cijfers liegen niet

medaille speigel olympische spelen 2012Naast het feit dat topatleten vaak uit welgestelde gezinnen komen (niet allemaal inderdaad maar ruim 75% wel) die een sportopleiding of studie makkelijk zelf kunnen bekostigen heeft de medaille spiegel van de Olympische Spelen nog maar eens laten zien dat wij (dat woord gebruik je toch zo graag Mart?!) wel degelijk in staat zijn om met het huidige topsport klimaat te presteren.

Waarom wil jij er nog meer geld bij Mart? Wat is er belangrijker Mart, dat de gezondheidszorg voor elke Nederlander bereikbaar blijft of dat de heren-8 een boot van een ton kan betalen? Waarom denk je dat er miljoenen door het bedrijfsleven ingepompt worden? Puur voor het wisselgeld Mart, exposure, keiharde cash, om het merk in de wereld te plaatsen.

De overheid hoeft niet te investeren in de toekomst van bijvoorbeeld Epke Zonderland (overigens niks ten nadele van het goud voor Epke, dat is een wereldprestatie). Epke wil arts worden en dat gaat hem lukken daar ben ik van overtuigd, maar als Epke besluit dat hij eerst heel de wereld over wil reizen om voor zichzelf medailles te halen, de beste ter wereld te worden in zijn sport en daar alles voor te laten is dat een keuze van Epke. Daar hoeft Nederland niet voor te betalen!

De dictatuur van de sport gaat door mensen als Smeets, van Gelder en collegae (ieder met een eigen belang van een paar ton per jaar) absurde vormen aannemen. De publieke omroep zou eens moeten beseffen dat er meer is dan sport en dus meer dan Smeets…

24/08/2012 Update Riempje:
Is dit wat je voor ogen hebt, met sporters in dat “zielige” topsportklimaat in Nederland waar veel meer subsidie naar toe moet, Mart… geldwolven op staatskosten.